Câteva observaţii în legătură cu companiile MLM

   Toate companiile de pe planetă au (cel puţin) unul dintre obiective comun:

    PROFITUL

   Este cât se poate de evident faptul că banii sunt cei care motivează aproape toate activităţile lucrative.

   Fiecare companie are propria viziune asupra modului în care îşi va vinde produsele sau serviciile pe care le oferă. Dacă unele companii apelează la propria forţă de vânzări (angajaţi ai companiei = agenţi de vânzări), cheltuind sume importante pentru salarii, bonus-uri, publicitate şi promovare, alte companii apelează la diferite sisteme MLM.

   Toate sistemele MLM au avantajul că nu implică nişte costuri mari pentru companii. De fapt, companiile care vând produsele/serviciile prin sisteme MLM nu plătesc salarii, ci comisioane la vânzări şi bonus-uri de volum, şi nu cheltuie bani cu publicitatea şi promovarea, pentru că acestea sunt făcute "din gură-n gură", în mod gratuit, de oamenii care generează vânzările.

   Singurele costuri pe care o companie MLM le are sunt cele legate de evidenţa şi administrarea forţei de vânzări astfel create.

   Ce trebuie să facă un om pentru a se înscrie şi a începe să câştige bani din vânzările generate ? Cel mai uzual scenariu este cel prin care potenţialii doritori sunt contactaţi chiar de rude sau prieteni; în cele mai multe cazuri participă la o prezentare a produselor şi planului de afacere (de marketing, de compensare), după care pot lua decizia de a se alătura companiei MLM.

   În concluzie, o companie care îşi vinde produsele/serviciile printr-un sistem MLM este legală şi corectă, atâta timp cât plăteşte la timp comisioanele membrilor.

   Până aici toate bune şi frumoase...

   În lume există câteva mii de companii care îşi vând produsele în sistem MLM; relativ puţine au succes, iar cele care şi-au câştigat un renume solid sunt şi mai puţine.

   Se pune întrebarea:

   Care sunt caracteristicile unei companii MLM serioase ?

   Cel mai important aspect este cel legat, bineînţeles, de bani: am spus încă de la începutul articolului că toate companiile (inclusiv companiile MLM) au ca prim obiectiv profitul. Dar...

   Cum se obţin banii ? Ce produse/servicii vinde compania ? Sunt acestea utile oamenilor sau sunt doar pretextul plăţii unei sume pentru accesul în sistem ?

   Aici este diferenţa majoră dintre companiile MLM etice şi companiile care promovează adevărate scheme piramidale, doar cu scopul de a obţine bani de la creduli.

   O companie MLM etică pune accent pe oamenii din sistem, oferindu-le o sursă de câştig care nu depinde de recrutarea altor oameni. Exemplul concret este cel al companiilor care vând produse de curăţenie şi produse cosmetice - în general, produse de folosinţă uzuală în gospodării. Doar din cumpărăturile personale şi eventualele vânzări ale produselor către prieteni şi cunoştinţe, un membru al unei asemenea companii MLM poate obţine lunar sume destul de importante (plecând de la câţiva zeci de lei şi ajungând chiar la câteva sute lei - acesta este chiar exemplul meu).

   Un alt aspect deosebit de important este frecvenţa plăţii comisioanelor. Cel mai corect sistem MLM îmi pare cel care face plăţile frecvent - bi-lunar sau lunar.

   Există sisteme care fac plata bonusurilor la atingerea unui anumit prag; şi acest sistem poate fi corect, însă multe companii folosesc sisteme prin care este dificil de atins respectivul prag şi, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, este obligatorie recrutarea altor oameni. În plus, bonusul nu acoperă banii introduşi în sistem.

   În acest caz, deja se ridică un mare semn de întrebare: din moment ce compania încasează bani (prin vânzări şi recrutarea oamenilor), ce face cu acei bani până să vină momentul să achite plăţile ? Răspunsul este simplu: îi foloseşte.

   Aici ai un exemplu concret al unei companii MLM din categoria celor care plătesc abia după atingerea unui prag, în cazul de faţă umplerea a 70 de poziţii ale unei matrici (ai aici explicaţii despre cum funcţionează sistemele matriceale).

   Te poţi înscrie la newsletter-ul meu, care este trimis prin FeedBurner, serviciu oferit de Google - ai, astfel, garanţia că nu vei primi spam.
   Dacă scriu vreun articol nou (sau fac un update la unul mai vechi) vei primi un mesaj; dacă nu voi adăuga niciun articol, nu vei fi deranjat.

Adresa ta email: