Ce nu înţeleg la sistemul Lyoness

   Da, sunt membru şi în sistemul Lyoness (până când mă vor da afară pentru că nu le înţeleg "afacerea")...

   Sub sloganul "Bani înapoi la fiecare cumpărătură", firma Lyoness promite membrilor avantaje financiare de invidiat.

   Ce îmi place, totuşi, la sistemul Lyoness (nu spun afacerea Lyoness):

   - nu (mai) există taxă de înscriere - când m-am înscris eu era...;
   - ideea de afacere în sine.

   Cum funcţionează sistemul Lyoness ?

   Ideea este foarte simplă, chiar genială (fără glumă): Lyoness acţionează ca intermediar între comercianţi şi cumpărători. Lyoness negociază discount-uri cu comercianţii, iar membrii Lyoness beneficiază de aceste discount-uri.

   Problemele apar nu la împărţirea sumelor reprezentând discount-urile, ci unde se acumulează...

   Hai să vedem un exemplu concret: eu fac o cumpărătură la un magazin care oferă (prin contractul încheiat cu Lyoness) un discount de 10%. Să zicem că valoarea cumpărăturii este de 300 de lei. Ca urmare, 10% din cei 300 de lei înseamnă 30 de lei, care vor fi împărţiţi după cum urmează:

   - 1% din vânzare (10% din discount) reprezintă comisionul de intermediere al Lyoness; deci, Lyoness încasează 3 lei - sunt de acord;

   - tot 1% din vânzare (10% din discount) reprezintă ceea ce se cheamă "Restituirea imediată" = bani care se adună în contul meu de pe site-ul Lyoness; deci, şi eu încasez 3 lei - sunt de acord;

   - 0,5% din vânzare (5% din discount) reprezintă bonus-ul sponsorului meu (cel care a avut amabilitatea să-mi deschidă uşa Lyoness); deci, sponsorul meu adună în contul lui 1,5 lei - sunt de acord;

   - 0,5% din vânzare (5% din discount) reprezintă bonus-ul sponsorului sponsorului meu (cel care l-a introdus pe sponsorul meu în Lyoness); deci, sponsorul sponsorului meu adună în contul lui alţi 1,5 lei - sunt de acord;

   Din totalul discount-ului de 10% (însemnând 30 de lei) mai rămân de împărţit 7% (adică 21 de lei). Aceşti bani sunt tot ai mei (!), însă se acumulează într-un cont care se numeşte "Cont personal de poziţii", tot în sistemul Lyoness.

   Concluzia intermediară 1: din cumpărătura de 300 de lei, am acumulat suma de 3 + 21 = 24 lei - practic, acesta este discount-ul pe care l-am obţinut (fiind membru Lyoness). Banii apar însă doar ca statistică în "Biroul virtual" din contul meu de pe site-ul Lyoness; eu nu am acces încă la aceşti bani...

   Imaginea de mai jos reprezintă exact mecanismul explicat mai sus:

   Lyoness - plan de compensare
(clic pentru imaginea mărită)

   Ca să pot încasa ceva bani (banii mei !) din sistemul Lyoness, trebuie ca în contul în care se adună "Restituirile imediate" (adică cei 1%) suma să depăşească 43 de lei (aceasta este regula Lyoness - trebuie să fim de acord...).

   Concluzia intermediară 2: trebuie să fac cumpărături în valoare de 4300 de lei ca să pot retrage (măcar) cei 43 de lei care s-au acumulat (cică sunt "Restituiri imediate").

   Corespunzător cumpărăturilor în valoare de 4300 de lei în "Contul personal de poziţii" se acumulează 7% x 4300 = 301 lei. Este ceva...însă nu-i pot încasa !

   Cei 301 lei acoperă o poziţie (care valorează 215 lei), iar diferenţa de 301 - 215 = 86 de lei intră în următoarea poziţie.

   Reformulez Concluzia intermediară 2: Am făcut cumpărături de 4300 de lei şi abia pot încasa, în principiu, doar 43 de lei...

    (uite şi o simulare pentru câţi bani rulează Lyoness pentru cumpărături de 4300 de lei)

   Sponsorul îmi va recomanda să adaug cei 43 de lei ("Ce sunt 43 de lei, mai bine lasă-i acolo să se strângă...") în poziţia a doua, cea în care am restul de 81 de lei după ocuparea primei poziţii.

   De aici, matematica se complică suficient de mult, astfel încât orice om cu mintea la cap să renunţe...Eu nu am renunţat şi am vrut să văd cum este mai departe.

   În continuare sunt alte 2 imagini, care explică mecanismul în continuare (nu te chinui să-l înţelegi, treci la concluziile de mai jos):

   Lyoness - plan de compensare
(clic pentru imaginea mărită)

   Lyoness - plan de compensare
(clic pentru imaginea mărită)

   În prima imagine se prezintă mecanismul pe care am încercat să ţi-l explic puţin mai sus, iar în a doua imagine se prezintă "potenţialul" afacerii Lyoness...

   Pe scurt: după ce munceşti (tu împreună cu cei pe care îi recrutezi în "marea familie" Lyoness) să creezi 70 de poziţii a 215 lei (gândeşte-te ce vânzări trebuie să fie generate pentru ca suma discount-urilor să fie 70 x 215 = 15050).  Dacă luăm exemplul de mai sus (cu 10% discount), rezultă că trebuie făcute vânzări de 150500 lei (da, asta înseamnă 1 miliard şi jumătate bani vechi) !!!

   Toate bune şi frumoase, pentru că a venit vremea să încasezi bani... Da, suma de 2502,60 sunt banii pe care, într-adevăr, îi vei încasa (după ce ai cheltuit, probabil, zeci de mii de lei...) !

   Felicitări pentru statutul de membru Lyoness !

   Am uitat să răspund la întrebarea din titlu: "Ce nu înţeleg la sistemul Lyoness ?"

   1. De ce matematica asta complicată ? După părerea mea, este primul semn al unei afaceri care se află la marginea dintre MLM şi schemă piramidală.
   2. De ce Lyoness nu pune toţi banii însemnând discount-urile într-un cont colector, din care membrii să-i poată încasa lună de lună ? Lyoness încasează de la comercianţi banii însemnând discount-urile acumulate probabil în fiecare lună (sau, conform contractului, când se acumulează nişte sume mai importante)... Având în vedere că vânzări de 150000 de lei se pot genera în câţiva ani, înseamnă că Lyoness investeşte banii mei (şi ai altora) fără nicio jenă... Iar când va veni clipa când va trebui să înceapă să deconteze bani către membri, îi va folosi pe cei care se acumulează de la cei care s-au înscris mai târziu...
   Este ok dacă nu mă crezi; citeşte articolul care ia la bani mărunţi sistemul Lyoness din America (cifrele sunt corespunzătoare pentru S.U.A.):
   http://behindmlm.com/companies/lyoness-us-review-cashback-and-investment-returns/
   Eu am zis doar că este o schemă piramidală; autorul articolului de mai sus compară sistemul Lyoness cu o schemă Ponzi şi are argumente foarte solide !

   Nu este frumos ce am făcut - să răspund la o întrebare cu o altă întrebare...

   Ai un răspuns mai bun ?

   Te poţi înscrie la newsletter-ul meu, care este trimis prin FeedBurner, serviciu oferit de Google - ai, astfel, garanţia că nu vei primi spam.
   Dacă scriu vreun articol nou (sau fac un update la unul mai vechi) vei primi un mesaj; dacă nu voi adăuga niciun articol, nu vei fi deranjat.

Adresa ta email: