Ce nu mi-a plăcut la afacerea Amway

    Am fost, o perioadă, membru în afacerea Amway

   Despre afacerea Amway am auzit prin 1999 - 2000. Un coleg de facultate m-a invitat la o prezentare acasă la el, spunându-mi că el crede că aş fi interesat de produse şi de conceptul afacerii. Am acceptat invitaţia şi m-am prezentat la el acasă.

   Am urmărit cu real interes prezentarea produselor care chiar mi s-au părut deosebite.

   Prezentatorul din acea seară a făcut toate experienţele cu produsele de curăţat, a punctat că toate produsele sunt ecologice (oare interesează pe cineva curentul eco şi/sau bio ?!) şi că aceleaşi produse se folosesc în cantităţi muuuult mai mici decât produsele "clasice" de curăţenie din magazine. Nu am putut decât să fiu de acord cu el...

   După prezentarea produselor a trecut la partea care îl interesa cel mai mult: prezentarea afacerii Amway.

   Astăzi am experienţă vis-a-vis de prezentările afacerilor de tip MLM, însă atunci a fost primul contact cu o asemenea prezentare. Trebuie să recunosc că potenţialele câştiguri pe care le simula pe câteva foi A4 - veşnica poveste cu "eu spun la 3-5-10 prieteni, fiecare din cei 3-5-10 spune altor 3-5-10 prieteni, iar fiecare din cei 9-25-100 spune altor câte 3-5-10 prieteni, toţi oamenii ăştia cumpără produse în valoare de minim nu ştiu câţi lei şi, uite aşa, ajungem la nişte bonus-uri care depăşesc fluierând salariul mediu lunar din România", m-au cam impresionat şi am promis că mă voi întâlni şi cu sponsorul prezentatorului, persoană mult mai "înfiptă" în afacerea Amway, pentru a înţelege "mai bine" potenţialul afacerii.

   Primul gând a fost să încep să consum o parte din produsele Amway, care păreau chiar de o foarte bună calitate, însă am aşteptat cuminte următoarea întâlnire, care s-a petrecut după câteva zile.

   Ca să nu mai lungesc povestirea, m-au convins să devin membru în afacerea Amway, care presupunea cumpărarea unui pachet de start (care nu conţinea produse, ci materiale promoţionale!). Nu mai ţin minte cât a fost suma plătită, însă am rămas cu sentimentul că a fost cam mult pentru ce am primit în respectivul pachet.

   Din momentul în care am putut face comenzi ale produselor (la preţ de membru, adică cu vreo 30% mai puţin decât preţul de catalog) am şi comandat câteva produse de curăţenie şi faimoasa (pentru mine) pastă de dinţi Glister.

   Am primit produsele, am citit instrucţiunile de folosire (toate aveau un set de recomandări de utilizare pentru că nu erau produse obişnuite...) şi am început să le folosesc. Ori am greşit eu ceva, ori nu am respectat ceva din recomandările de utilizare - ceva s-a întâmplat, pentru că nu am avut rezultatele aşteptate. Doar pasta de dinţi nu m-a dezamăgit - am folosit marca Glister circa 2-3 ani de zile.

   Din acest moment a început declinul interesului meu pentru produsele şi afacerea Amway, mai ales după ce am intrat în "colimatorul" unui sponsor şi mai de sus, care a încercat 2 ani la rând să mă convingă să promovez afacerea Amway, nu numai să cumpăr produsele.

   Şi acum să explic ce nu mi-a plăcut în legătură cu afacerea Amway...

   1. Primul prezentator îmi povestea cu dezinvoltură câţi bani se pot câştiga din această afacere, însă felul în care era îmbrăcat lăsa de dorit... Purta un costum atât de folosit, încât manşetele erau pur şi simplu lucioase ! Credibilitate ZERO.

   2. Am participat la câteva seminarii/prezentări ale afacerii Amway; toate aveau în comun acelaşi scenariu: personaje carismatice şi cu darul oratoriei explicau cum a transformat compania Amway oameni obişnuiţi în leader-i care câştigau de la câteva mii la zeci de mii de euro lunar, în timp ce cvasi-totalitatea celor din sală aplaudau frenetic - iar respectivii leader-i defilau pe scenă smulgând alte ropote de aplauze. Trebuie să recunosc că nu m-au impresionat şi nici motivat deloc acele momente, deşi ăsta era scopul acelor conferinţe.

   3. Când am împlinit 1 an de zile de când eram parte în afacerea Amway am aflat că, pentru a mă bucura în continuare de privilegiile statului de membru Amway, trebuie să reînnoiesc nu ştiu ce, prin plata taxei anuale. Despre această taxă anuală nu prea auzisem în prezentări. Când am întrebat pentru ce este această taxă, mi s-a spus că este una din căile de a selecta pe cei activi, astfel încât în sistem rămân numai cei motivaţi...

   4. Sponsorul în colimatorul căruia intrasem m-a "tocat" mărunt timp de aproape 2 ani de zile (mă suna în fiecare lună să mă întrebe ce mai fac, ce am de gând să fac cu afacerea Amway, m-a sunat inclusiv de ziua de naştere să-mi ureze cele bune), până în momentul în care i-am spus că voi renunţa la statutul de membru al afacerii Amway, moment în care a rămas siderat: cum adică,  renunţ la o aşa uluitoare oportunitate de a-mi schimba în bine viaţa ?!

   Pentru cei care doresc, totuşi, să testeze afacerea Amway (pentru că, în ciuda experienţei mele neplăcute, trebuie să recunosc că planul de compensare pare corect, deşi sunt voci care spun ceva de "inventory loading" - membrii sunt obligaţi să cumpere un anumit volum de produse), în continuare este o prezentare comică, dar foarte la obiect:

  

   Te poţi înscrie la newsletter-ul meu, care este trimis prin FeedBurner, serviciu oferit de Google - ai, astfel, garanţia că nu vei primi spam.
   Dacă scriu vreun articol nou (sau fac un update la unul mai vechi) vei primi un mesaj; dacă nu voi adăuga niciun articol, nu vei fi deranjat.

Adresa ta email: