Cu ce se ocupă RoDSA ?

   Pentru cei care nu ştiu, RoDSA este acronimul de la "Romanian Direct Seller Association", în traducere "Asociaţia de Vânzări Directe din România"

   Fiind eu însumi membru-distribuitor într-o companie MLM am dorit să aflu informaţii mai ample din industria vânzărilor directe din România. Evident, m-am orientat către RoDSA.

   Am parcurs aproape toate paginile site-ului oficial al RoDSA şi am rămas (neplăcut) surprins de câteva aspecte:

   1. Nu există o listă cu companii MLM care au afaceri în România

   Pe pagina http://www.rodsa.ro/ro/membrii-rodsa/ este afişată o listă cu membrii care "nu mai fac parte din RODSA" - sincer, nici nu auzisem despre respectivele firme.

   Pe aceeaşi pagină sunt câteva link-uri interne care duc către pagini care, cu excepţia paginii Membrii fondatori, nu au niciun fel de conţinut; aceste pagini sunt: 

  1. Membrii afiliaţi
  2. Membrii furnizori
  3. Membrii observatori
  4. Candidaţi
  5. Membrii de onoare

   Pagina membrilor fondatori cuprinde doar 3 instituţii - deci, Asociaţia de Vânzări Directe din România nu are niciun fel de legătură cu companiile MLM de anvergură care au afaceri în România, printre care: Amway, Zepter, Avon Cosmetics, Herbalife, Lifecare, Lyoness, FM Group, etc.

   Niciuna din companiile MLM al căror membru sunt (FM Group România şi Lyoness) nu apare nicăieri - pot trage concluzia că ambele companii îşi desfăşoară ilegal activitatea în România ?!

   2. Despre statistici ale industriei MLM din România

   Pe pagina Servicii şi beneficii se aduce vorba despre "Anuarul membrilor RoDSA", care reprezintă, citez: "cel mai valoros instrument pe care îl veţi primi" (probabil membrilor le este destinat anuarul).

   Dacă toată asociaţia are 3 membri, ce va conţine anuarul ?!

   Pe pagina Raport 2011 se prezintă "Situaţia industriei de vânzari directe şi sisteme MLM din România la finele anului 2011" - dacă vei avea curiozitatea, vei remarca faptul că, de fapt, tabelul Direct Selling in Europe - 2011 Retail Sales, preluat de pe site-ul European Direct Selling Association, prezintă cifre statistice pentru toată Europa (România apare în listă ca toate celelalte state europene).

   Probabil, contribuţia RoDSA este absolut nulă. Cifrele provin, mai mult ca sigur, din raportările companiilor MLM, nicidecum din anuarul RoDSA...

   3. Formularul de contact

   Deşi există o pagină de contact, se pare că nu foloseşte la (mai) nimic.

   Am folosit formularul de contact pentru a solicita informaţii despre două companii MLM nou apărute (cel puţin, eu abia acum am auzit de ele); este vorba de Talk Fusion şi Swiss Halley. A trecut ceva vreme şi nu am primit nici măcar confirmarea cum că mesajul meu ar fi ajuns la ei...

   4. Cine este ACVD ?

   Pe site-ul WFDSA - World Federation of Direct Selling Associations, pe această pagină, figurează ACVD - Association of Direct Sales Companies of Romania. WFDSA nu a auzit de RoDSA ?

   Ştiu că oricine se poate constitui în asociaţii profesionale, însă eu, ca membru în două companii MLM, doresc să ştiu de unde ar trebui să obţin informaţii în cazul în care doresc să-mi extind activităţile în alte companii MLM. Deci, de unde obţin informaţii ?

   Printre membrii fondatori figurează Amway; stau să mă întreb dacă pe site-ul ACVD scrie pe undeva despre faptul că Amway a fost (încă mai este) ţinta unor discuţii (ajunse şi în instanţă) despre practici comerciale nu tocmai legale sau etice...Mai exact, este acuzată de a fi o schemă piramidală !

   Te poţi înscrie la newsletter-ul meu, care este trimis prin FeedBurner, serviciu oferit de Google - ai, astfel, garanţia că nu vei primi spam.
   Dacă scriu vreun articol nou (sau fac un update la unul mai vechi) vei primi un mesaj; dacă nu voi adăuga niciun articol, nu vei fi deranjat.

Adresa ta email: