Despre afacerea MLM Forever Living Products şi site-ul de promovare (www.dlb.ro)

   Zilele trecute am participat la o prezentare a afacerii MLM Forever Living Products.

   Pentru cei care nu cunosc, compania Forever Living Products (pe scurt, FLP) se ocupă cu vânzarea produselor pe bază de aloe vera - produse cosmetice, produse de întreţinere, suplimente alimentare.

   "Calificarea" pentru a putea participa la prezentări am obţinut-o intrând pe pagina unui partener al site-ului www.dlb.ro (DLB este acronimul pentru Dream Life Bulders); site-ul www.dlb.ro este principalul mijloc de promovare pe internet a afacerii.

   Din start am fost "lovit" de mesajul de întâmpinare:

   "Numele meu este [pentru confidenţialitate, numele nu a fost afişat]. Sunt din Brasov si m-am saturat sa muncesc prin alte tari departe de familie. Complectand un formular asemanator cu ceva timp in urma, am gasit aici in tara oportunitatea unei afaceri simple si profitabile! Va doriti o viata sanatosa si siguranta financiara in acelasi timp? Vreti sa aveti mai mult timp liber fara program, fara sef? Daca raspunsul este DA, opriti-va cateva momente si complectati formularul de mai jos! Aveti curajul sa faceti primul pas catre viata pe care v-o doriti! "

(sublinierile îmi aparţin).

   Pe scurt: am comple(c)tat formularul, am primit pe email un mesaj cu un link de confirmare pe care am dat click şi am primit un nou mesaj cu o invitatie sa urmaresc videoconferinţele care au loc de luni până vineri, la ora 21:00:

   http://www.webmeetinglogin.com/go/CSABA/dream (pentru conectare se primeşte şi o parolă - la momentul invitaţiei mele parola era 2012)

   Am urmărit cu atenţie prezentarea, care mi-a lăsat o impresie de neprofesionalism total.

   În primul rând, deşi în "sală" eram cca. 20 de persoane, doar eu cu încă o persoană eram nou-veniţi, ceilalţi fiind deja membri ai afacerii (urma să aflu repede şi ce rol aveau ei).

   În al doilea rând, prezentatoarea, deşi nu a folosit (cred) un material scris, s-a învârtit în întrebări gen "Nu-i aşa că ţi-ai dori independenţa financiară ?", "Nu-i aşa că ai vrea să petreci mai mult timp cu familia ?", "Nu-i aşa că ţi-ai dori să fii mai sănătos ?", "Nu-i aşa că ţi-ai dori să ai o maşină ?", "Nu-i aşa că ţi-ai dori să călătăreşti în străinătate ?", la care membrii din sală răspundeau de parcă ar fi fost prima oară acolo "Bineînţeles că da!", "Cum să nu", "Este tot ce îmi doresc" şi alte asemenea. Mi s-au părut întrebări de gâgă şi răspunsuri de cretinei.

   Un punct distinct a fost prezentarea produselor. Trebuie să recunosc că, în ciuda faptului că am auzit vorbindu-se despre faptul că aloe vera ar avea anumite calităţi, nu sunt nici pe departe lămurit despre care ar fi acestea.

   Aşa cum s-a întâmplat şi la prezentarea afacerii Amway, mi-au atras atenţia o pastă de dinţi şi un gel de duş (cu aloe vera, bineînţeles) - acestea fiind produse pe care le folosesc în mod uzual. Despre preţuri nu s-a spus nimic.

   După ce s-a trecut repede peste cele câteva categorii de produse, s-a intrat în subiectul "afacerii" propriu-zise.

   Înscrierea în afacere nu costă nimic; vei semna un contract de colaborare şi asta este. Dar...

   Punctul 4.8 din Planul de Marketing spune, citez: "Noul Distribuitor nu va primi bonus şi nu va putea sponsoriza alte persoane în Planul de Marketing FLP cât timp nu promovează la nivelul de Asistent Supervizor. Noul Distribuitor va promova la nivelul de Asistent Supervizor în cazul în care cumpără de la centrele de distribuţie produse în valoare de 2 (două) p.c. în intervalul a două luni calendaristice consecutive."

   1 p.c. (Punct Credit) înseamnă cumpărături în valoare de 160 de euro !!! Deci, ca să te poţi bucura de avantaje, trebuie să faci cumpărături de minim 320 de euro, iar asta în primele 2 luni de la înscriere... Acest lucru nici măcar nu s-a amintit în timpul prezentării !

   Pentru a porni "în forţă" în această afacere, ţi se recomandă să cumperi un pachet ("Touch of Forever") cu cele mai importante produse, pachet care costă nici mai mult nici mai puţin decât 497 euro (şi încă preţul este cu discount) !

   Mai există încă două pachete, pentru cei care vor să pornească "şi mai în forţă": un pachet de 997 euro şi unul de 1500 de euro !

   În concluzie, dacă vreau să câştig bani cu această afacere, trebuie să fac o investiţie de start de cel puţin 320 de euro !

   Încă un aspect care mă uimeşte: punctul 4.15 din acelaşi Plan de marketing spune, citez: "Distribuitorul nu îşi poate depăşi Sponsorul în ierarhia Planului de Marketing, pe parcursul promovării spre poziţia de Manager.".
   Cu alte cuvinte, chiar dacă sunt un membru foarte activ şi muncesc full-time, sponsorul meu va câştiga tot timpul bani de pe urma mea, chiar dacă nu face nimic !

   Asta înseamnă că, practic, sunt sclavul sponsorului meu pe viaţă !

   După ce s-a încheiat prezentarea am solicitat informaţii despre produse şi preţuri, precum şi despre planul de marketing. Le-am primit sub forma unor link-uri de download de pe o pagină a site-ului www.dlb.ro.

   Primul produs pe care l-a căutat a fost gelul de duş (pasta de dinţi nu am găsit-o), care este la flacon de 250ml. şi despre care am descoperit următoarele preţuri:

   Preţ Depozit – 11,55 Euro
   Preţ NDP (preţul cu care cumpără noii distribuitori) – 14,03 Euro
   PRV (preţ final de vânzare cu amănuntul) – 16,50 Euro

   Deci, eu voi cumpăra gelul de duş cu 14,03 euro. Dacă (reuşesc să) îl revând cu 16,50 euro, rezultă că voi "câştiga" 2,47 euro (care înseamnă doar 15% profit). Aproape că sunt impresionat...

   Hai să prezint ce este mai sus în lei româneşti (1 euro = 4,5 lei):

   Preţ Depozit – 51,98 lei
   Preţ NDP (preţul cu care cumpără noii distribuitori) – 63,14 lei
   PRV (preţ final de vânzare cu amănuntul) – 74,25 lei

   Tu ai cumpăra un gel de duş (chiar dacă este cu aloe vera...) la preţul de 74 lei, în condiţiile în care în orice super/hiper market un gel de duş nu costă mai mult de 15-20 de lei ?!

   Alte preţuri:

   - apă de parfum/colonie damă/bărbaţi 50ml.: 39,95 euro;
   - aftershave 118ml.: 13,50 euro (iar eu credeam că aftershave-ul de la FM Group, care costă 32,90 lei = 7,3 euro, este scump...)
   - săpun lichid 473 ml.: 11,95 euro
   - săpun solid 142gr.: 5,01 euro

   Hai să fim serioşi...

   Unul din principiile afacerilor de tip MLM este ca produsele din ofertă să fie comparabile la calitate şi preţ cu produse asemănătoare de pe piaţă. Pot înţelege că aloe vera este un ingredient "minune", însă nu voi plăti niciodată 74 de lei pentru un gel de duş !

   Concluzia mea: no.

   Succes celor care au bani să intre în "afacere".

   Te poţi înscrie la newsletter-ul meu, care este trimis prin FeedBurner, serviciu oferit de Google - ai, astfel, garanţia că nu vei primi spam.
   Dacă scriu vreun articol nou (sau fac un update la unul mai vechi) vei primi un mesaj; dacă nu voi adăuga niciun articol, nu vei fi deranjat.

Adresa ta email: