Ce sunt sistemele MLM binare - scurtă introducere

   Având în vedere că multe din afacerile MLM şi schemele piramidale se bazează pe sistemul binar, am vrut să aflu mai multe despre acest subiect

   Update 8 feb. 2014

   Am "răsfoit" internetul ca să mă documentez şi iată la ce concluzie am ajuns:

   - sunt mii de bloguri care laudă calităţile sistemului binar utilizat în diferite sisteme MLM, pe care posesorii blogurilor, de fapt, le promovează...
   - sunt foarte puţini care au o părere proastă despre sistemul binar aplicat afacerilor MLM (aici ai răspunsul cuiva: http://answers.yahoo.com/), şi...
   - sunt extrem de puţini (de fapt, am gasit un singur website, care se pare că aparţine unui avocat sau unei firme de avocatură - http://www.mlmlaw.com/) care să aibă o părere argumentată din punct de vedere legal (până la urmă, scopul articolului este să lămurească dacă sistemele binare sunt sau nu o alegere bună - etic, moral, legal).

   Ce este sistemul binar ?

   Sistemul (planul de compensare) binar este foarte simplu: orice distribuitor (membru al afacerii) poate avea maxim 2 persoane imediat sub el. Dacă recrutează mai multe persoane, acelea se vor adăuga sub primele 2 persoane, respectându-se regula fiecare distribuitor poate avea numai 2 persoane direct sponsorizate.

   Schema arată în felul următor:

Schema sistemul binar de compensare Schema sistemul binar de compensare
(pe verticală) (pe orizontală)

   Nu există nicio diferenţă din punct de vedere funcţional între cele două reprezentări; motivul pentru care le-am afişat este pentru ca firmele MLM care au acest model de compensare îşi prezintă planul de afacere ori într-un mod, ori în celălalt.

   O prezentare cât se poate de clară este în cele ce urmează (până la minutul 6:07, când prezentatorul doreşte să te introducă în propria afacere, care foloseşte sistemul binar - acest articol nu are nicio legătură cu afacerea pe care vrea să ţi-o propună prezentatorul !):

  

   Ca în orice sistem MLM, există anumite strategii (recomandări) vis-a-vis de felul în care poţi să dezvolţi reţeaua de oameni de sub tine, cu unicul scop de a obţine cât mai mulţi bani. Ei bine, strategia pe care o foloseşte majoritatea celor care au înţeles cum funcţionează sistemul binar este de a forma aşa-numitele "Power Leg" - după ce sunt recrutaţi primii 2 direct sponsorizaţi (unul în stânga, unul în dreapta conform reprezentării pe verticală), următorii membri sunt adăugaţi numai pe partea stângă (sub membrul direct sponsorizat din stânga) şi numai pe partea dreaptă (sub membrul direct sponsorizat din partea dreaptă). Filmul următor prezintă clar strategia:

  

   Aşa cum s-a spus şi în primul clip video, membrii sunt plătiţi în funcţie de cel mai "slab" picior (Power Leg). Statisticile spun că şansele sunt aproape zero pentru egalizarea celor 2 direcţii (stânga/dreapta); ca urmare, deşi toţi plătesc taxa lunară (sau "cumpără" serviciile companiei, fără a le folosi, ci doar pentru a se califica pentru planul de compensare), toţi banii sunt încasaţi de companie care plăteşte, doar o mică parte, membrilor care s-au calificat pentru încasarea bonus-urilor (de regulă, cel mult 20% din totalitatea membrilor). Citeşte articolul următor, care explică foarte clar: 13 Reasons Why Binaries Do Not Work for MLM.

   Acum urmează o întrebare legitimă:
 
   De ce o companie MLM ar alege sistemul binar pentru a-şi recompensa membrii ?

   Cred că este evident: pentru a oferi scuza perfectă pentru care nu-şi plăteşte membrii, chiar dacă aceştia recrutează.

   Una din primele întrebări vis-a-vis de acest tip de plan de (re)compensare este: sistemul binar este o schemă piramidală ?

   Nu există nicio lege care să spună explicit cum că sistemele binare sunt scheme piramidale. Atâta vreme cât planul de compensare respectă modelul afacerilor multi-level, orice afacere bazată pe sistemul binar este legală.

   Schemele piramidale sunt interzise în toate ţările civilizate (este posibil ca şi în România să existe asemenea legi - nu am cunoştinţe juridice pentru a mă pronunţa).

   În căutarea răspunsului dacă o afacere MLM oarecare este sau nu o schemă piramidală, trebuie pusă întrebarea:

   "Ce trebuie să faca un membru (distribuitor) al afacerii pentru a câştiga bani ?"

   Dacă o companie plăteşte distribuitorii pe baza recrutării de noi oameni şi nu pe baza vânzărilor de produse şi/sau servicii, atunci este o schemă piramidală.

   Companiile au înţeles acest lucru şi, pentru a nu fi chemaţi în instanţă, au apelat la o stratagemă simplă: ascund adevărul sub aparenţa unei afaceri MLM legitime, prin oferirea unui produs/serviciu pe care distribuitorii îl pot vinde.

   De aici, întrebarea de mai sus devine:

   "Cum ştim dacă o companie oferă un produs/serviciu cu unicul scop de a ascunde schema piramidală ?"

   Discuţia este destul de elaborată (doar au intervenit avocaţii, nu ?), însă explicaţia de bun-simţ este simplă:

   Dacă produsul/serviciul este achiziţionat exclusiv de către distribuitori şi doar pentru a se califica pentru încasarea comisionului din afacere, atunci este o schemă piramidală.

   Dacă produsul/serviciul poate fi achiziţionat de către o persoană care nu are legătură cu afacerea respectivă (cu alte cuvinte, produsul/serviciul îi este de folos fără să devină, la rândul lui, distribuitor), atunci afacerea pare să nu fie o schemă piramidală.

   Am stabilit că poate exista şi un produs/serviciu care să fie destinat publicului larg; în acest fel, o afacere MLM bazată pe sistemul binar poate fi considerată legitimă.

   Din nou, apare o altă problemă: preţul acestui produs/serviciu, volumul minim de vânzări lunar şi volumul de recrutare periodic.

   Dacă preţul produsului/serviciului este prea mare comparativ cu produse/servicii asemănătoare de pe piaţa liberă, este un semnal că afacerea este o schemă piramidală.
   Dacă volumul minim de vânzari lunare este ridicat, este un alt semn că ceva nu este în regulă.

   Companiile MLM legitime au, într-adevăr, un volum minim de vânzări pe o anumită perioadă de timp, însă acesta este absolut abordabil de către oricine, nu numai de către cei mai activi distribuitori.

   Volumul de recrutare imediat după înscrierea în sistem condiţionează încasarea unor comisioane "de start" substanţiale; ca urmare, noii distribuitori încearcă cu disperare să recruteze noi oameni.

   Un alt aspect inscriminatoriu este că o schemă piramidală numeşte recrutarea de noi distribuitori "vânzare"; ca urmare, este evident scopul unei scheme piramidale - accentul se pune pe recrutare, nicidecum pe produsul/serviciul oferit.

(articol bazat pe informaţiile de aici: http://www.mlmlaw.com/)

   [Update 22 ian. 2014]

   Pe pagina următoare găsești un articol care face niște calcule foarte exacte vis-a-vis de veniturile pe care le poate avea cineva promovând un MLM bazat pe sistemul binar: http://togethertothetop.com/?p=2610 .

   [Update 8 feb. 2014]

   Ne bucură să constatăm faptul că planul de marketing al noii afaceri MLM VOIP&PREPAY folosește schemele create de autorul acestui articol :-)

   Dovada o găsești aici: https://www.youtube.com/watch?v=vVVag5l3BtU, la minutul 5:30.

   Cel mai curios este faptul că articolul nostru nu laudă sistemul binar...dimpotrivă !

   Te poţi înscrie la newsletter-ul meu, care este trimis prin FeedBurner, serviciu oferit de Google - ai, astfel, garanţia că nu vei primi spam.
   Dacă scriu vreun articol nou (sau fac un update la unul mai vechi) vei primi un mesaj; dacă nu voi adăuga niciun articol, nu vei fi deranjat.

Adresa ta email: